Ontwerp

Ontwerpen van een tuin
Tuinen van Jibro Hoveniers kenmerken zich door een doordachte samenvoeging van omgevingsfactoren, vormgeving en sfeer.

De ideale tuin past als een handschoen en sluit precies aan bij het eigen tuingevoel, zonder concessies te doen aan het design. Iedere opdracht is uniek. Wij zijn in staat bij alle ingrediënten met oog voor sfeer en detail, de basis te leggen voor ontelbare jaren tuinplezier. Bovendien moet een tuin niet alleen mooi zijn bij de oplevering, maar moet deze zoveel kwaliteit in zich hebben, dat de tuin ieder groeiseizoen weer mooier wordt. Daarbij wordt veel aandacht besteed aan de nazorg en begeleiding, ook na de oplevering. Ook de “After sale service” is hier goed geregeld voor bestendiging van onze goede naam in het vak. De uitvoering wordt ter hand genomen door hoveniers met veel vakkennis. Alleen door het leveren van kwaliteit en persoonlijke aandacht, vooral op lange termijn, kan er op tweeërlei terrein iets moois opbloeien tussen hovenier en opdrachtgever.

ontwerp03

De ontwerpers van Jibro Hoveniers Met een goed tuinontwerp wordt de ultieme basis gelegd voor een goed resultaat op korte en lange termijn. Vormgeven is een creatief vak, waar je ook veel gevoel moet hebben voor ruimte en sfeer met een levendige voorstelling van het eindresultaat. Als ontwerper moet je jezelf heel goed kunnen verplaatsen in je opdrachtgever. De tuin moet het karakter van eigenaar en huis weerspiegelen. Dat is geen sinecure. Echter zelfs met hele gecompliceerde of lowbudget gevallen, lukt het ons altijd een perfect plan te realiseren. Onze ontwerpers staan open voor alle ideeën, al blijven ze kritisch om het allerbeste in het vak na te streven. Alleen dan lukt het om een geheel passend ontwerp te maken, met een duidelijk herkenbare toegevoegde waarde, waarin ook de opdrachtgever zichzelf nog herkent. Als de vormgeving is bepaald en akkoord bevonden, wordt de beplanting ingevuld.

Van opmeten naar droomtuin stap voor stap
Steeds meer mensen ontdekken de genoegens van een op maat gemaakte tuin als verlengstuk van hun woning. Een tuin die past als een maatkostuum en waar u zich helemaal in thuis voelt. Op basis van uw specifieke tuinsituatie en uw persoonlijke wensen, aangevuld met de verrassende vindingrijkheid van onze tuinontwerpers, maken wij stapsgewijs het bij u passende tuinontwerp. Met gevoel voor sfeer en oog voor detail leggen wij hiermee de basis voor vele jaren tuinplezier waarmee u blijvend kunt genieten van een alsmaar mooier wordende tuin. Wanneer het ontwerp voor uw droomtuin klaar is zult u merken dat het volledig aansluit bij uw eigen tuingevoel en proeft u persoonlijk ons enthousiasme als aanvulling op uw tuingenot. Ons streven is om u gelukkiger te maken in uw harmonieus ogende tuin, die zo op uw zintuigen inwerkt dat u niet meer op vakantie wilt. Een stukje privé natuur waar u elk moment van de dag met volle teugen van geniet!

Stap 1
Geheel vrijblijvend kunt u ons e-mailen of bellen. Als u dat wenst komen wij bij u langs. Dit eerste vrijblijvende gesprek is bedoeld om aan u ons bedrijf te presenteren en voor ons om u en uw tuinidealen beter te leren kennen. De basis voor welslagen. Wij luisteren goed naar wat u te vertellen heeft, naar wat uw ideeën en wensen zijn. Kortom waaraan volgens u de ideale tuin aan moet voldoen. Wij kunnen u dan wellicht een aantal eerste tips met basisprincipes geven. Ook vertellen wij u hoe wij met ontwerpen omgaan en wat de kosten zijn. Tegelijkertijd “snuiven” wij de sfeer van uw woning op. Welke kleuren zijn in en om de woning gebruikt? Zijn er bijzondere lijnen of heeft uw huis bijzondere kenmerken qua architectuur welke onze ontwerpers inspireren? Daarnaast letten wij op omgevingsfactoren m.b.t. het uitzicht. Moeten er grote gebouwen of inkijk van de buren aan het zicht onttrokken worden? Is er sprake van geluidsoverlast? Hoe is de bezonning en heeft u behoefte aan schaduwplekjes in de tuin of spreekt een bepaalde stijl u aan? Het kan haast niet anders dan dat u net zo enthousiast wordt over tuinen als wijzelf en u doorgaat naar de volgende stap.

Stap 2
Binnen circa een week na ons eerste gesprek komen wij bij u de tuin opmeten. Als u een bouwtekening van uw woning heeft is dat gemakkelijk. Zo niet dan meten wij ook de ramen en deuren in, want deze moeten natuurlijk altijd bereikbaar blijven. Wanneer er bestaande bomen in uw tuin aanwezig zijn die te mooi zijn om weg te halen en moeilijk verplant kunnen worden, dan worden ook deze ingemeten. Vooral in bestaande tuinen is het prettig gebruik te kunnen maken van de aanwezige beplanting. Deze is veelal al fors van maat en hierdoor fraai en kostbaar geworden. Een complete “kaalslag” vermijden wij zo veel mogelijk. Tot slot nemen wij nog enkele foto’s van huis, tuin en omgeving om het beeld goed vast te houden. Dit is voor ons tevens vaak een bron van inspiratie. Hierna kunnen we overgaan tot stap drie.

Stap 3
Inmiddels hebben wij al voldoende informatie om aan de slag te gaan en gaan we het ontwerpstadium in. Onze ontwerpers zetten vervolgens hun nooit aflatende creativiteit in om voor u de juiste lijnen op papier te zetten. Elke keer weer een uitdaging om een betoverend ontwerp neer te zetten. De schetsfase is waar het allemaal mee begint, de eerste ruwe belijningen komen op papier. Verschillende mogelijkheden worden bekeken en intern wordt er uitgebreid over gediscussieerd en al schetsend groeit de inspiratie om vervolgens te komen tot de eerste basisschets welke gebruikt kan worden als “praatplaatje”. De ruggengraat van uw nieuwe tuin.

Graag komen wij dan nog een keer langs om met u de schetsen door te spreken. Het wordt in de praktijk vaak een mix van onze professionele kennis en inbreng en uw persoonlijke wensen. Uw gekoesterde en dierbaarste leefplek is ook voor ons “heilig”. Kleine details worden dan veelal verder besproken. Een terras moet wellicht wat groter worden of een gazon wat kleiner. Meer en meer wordt het echter uw tuin. Ook geven wij adviezen om het onderhoud tot een minimum te beperken.

Na dit gesprek is uw droomtuin weer een stukje dichterbij.

Stap 4
Aan de hand van het gesprek wordt het “praatplaatje” omgezet in zuivere maten. Tevens worden de laatste verfijningen en details aan het ontwerp toegevoegd, waardoor het ontwerp geperfectioneerd wordt. Wij adviseren daarbij ook in het gebruik van tuinverlichting, tuinmeubelen en andere zaken die naast optimale comfort uw tuin verder zullen verfraaien. Deze “stoffering” zal bijdragen aan de sfeer en ontspanningsmogelijkheden of bevordert vrijetijdsactiviteiten. Indien noodzakelijk wordt er van een of meerdere plekken in uw tuin een isometrie gemaakt. Dit zijn handmatig vervaardigde driedimensionale vogelvluchttekeningen, waarbij een ander visueel voor u nog duidelijker tot uitdrukking komt. Bij de wat kleiner en minder gecompliceerde tuinen voegen wij stap drie en vier samen en presenteren wij direct het uitgewerkte plan. Tot slot wordt het plan ingekleurd en voorzien van teksten om zodoende de tekening heel helder en duidelijk aan u te kunnen presenteren. Na het definitieve ontwerp te hebben gelamineerd wordt u dit ware kunstwerk overhandigd. Hierna beginnen we meestal aan het maken van een doordacht beplantingsplan, de vijfde en laatste stap.

Stap 5
Aan de hand van de door u opgegeven voorkeur in kleurstellingen of soortkeus en de bij ons aanwezige kennis en passie voor planten, wordt het beplantingsplan gemaakt. Met het goedgekeurde ontwerp als ondergrond vullen wij in welke planten waar komen te staan. Bij dit exclusieve beplantingsplan leveren wij een lijst met wat uitgekozen is voor uw tuin met daarbij vermeld, de Latijnse naam en de Nederlandse naam. Dit is voor u handig naslagmateriaal wanneer straks alles (uit)groeit en bloeit.

Omdat u natuurlijk ook nieuwsgierig zult zijn wat dit allemaal gaat kosten ontvangt u naast de tekeningen en plantlijsten ook een werk omschrijvende offerte waarin aangegeven staat wat de kosten zijn om het aan u gepresenteerde plan volledig ten uitvoer te brengen. Als wij aan de hand van eerdergenoemde concrete plannen tot overeenstemming komen, kunnen wij de werkzaamheden inplannen en staan onze hoveniers voor u klaar om uw droomtuin tot leven te brengen.